05.11.2023

Kurz Divadlo ve vzdělávání a vytváření na představení vedla mladá extrovertní řecká herečka, s níž jsem se už od začátku kurzu cítila uvolněně a v bezpečném prostředí. Řekové jsou vlastně všichni takoví uvolnění, nikam nespěchají a nic moc neřeší. Už během prvního dne jsme se jako skupina příjemně stmelili, a to hlavně díky dobře vybraným seznamovacím aktivitám. Celých 5 dnů jsme vlastně neposeděli. Žádná teorie, vše jsme si zkoušeli pěkně v praxi. Na začátku každého dne jsme prováděli rozcvičku – rozehřátí a probuzení jak těla, tak dechu a hlasu. Jedno z prvních cvičení bylo zaměřené na řeč těla a budování důvěry mezi herci. Učili jsme se, jak číst nebo vyprávět příběhy a pohádky tak, aby zaujaly. Také jsme analyzovaly postavu čarodějnice v pohádce Sněhurka a sedm trpaslíků podle metody K.S. Stanislavského. Velmi zajímavé cvičení bylo na různé úrovně (důležitosti) postav na jevišti. Na rychlé reakce v nečekaných momentech jsme zkoušeli techniku Sanforda Meisnera. Vytvářeli jsme příběhy cvičením podobným jako „tichá pošta“ a celý týden jsme završili vytvořením krátkého představení, které jsme předvedli naší lektorce. Byla to velká zábava.

V AJ jsem na úrovni B2 a musím se přiznat, že jsem se bála, jestli budu všemu rozumět. Ale ano. I když většina kurzistů měla angličtinu jako svůj druhý rodný jazyk, rozuměla jsem všemu, a když ne, zeptala jsem se. Trochu mi i povyrostlo sebevědomí v tom, že se domluvím a nemusím se stydět mluvit špatně.

Athény jsou krásné město, i když trochu špinavé a hlučné. Z každého rohu čiší dávná historie. Dlouho jsem se v ulicích nemohla zorientovat, ale asi po třech dnech už jsem byla schopná chodit bez navigace. Při každém setkání s Řeky jsem byla nadšená jejich pohostinností a milým vystupováním.

Markéta K.

 

Financováno Evropskou unií. Názory vyjádřené jsou názory autora a neodráží nutně oficiální stanovisko Evropské unie či Evroské výkonné agentury pro vzdělávání a kulturu (EACEA). Evropská unie ani EACEA za vyjádřené názory nenese odpovědnost.