07.09.2022

Již tradičně vyprávíme na začátku školního roku pětici Velkých příběhů, které zastřešují všechno další povídání a objevování v kosmické výchově, matematice i jazyce. V úterý přišel na řadu příběh o vzniku Země. Mluvili jsme o prvních zákonech, které začaly na naší planetě platit, o třech skupenstvích, i o tom, jak Země postupně chladla až do dnešní podoby.

Příběh vždy u dětí vyvolá množství otázek a zájem o pokusy s neživou přírodou, a tak jsme se v dalších dnech pustili do bádání. Ověřili jsme si, že těžký kov je přitahován k zemi víc než lehké pingpongové míčky, rozpouštěli jsme led v teplé i studené vodě, zkoumali, které materiály ve vodě plavou a které se ponoří, při pokusu se svíčkami jsme zjistili, že k hoření je potřeba vzduch či některá jeho část.

Všichni badatelé svá zjištění zaznamenali, vyplněné protokoly budete moci brzy obdivovat v jejich portfoliu.

Do bádání se pustili i čtvrťáci a páťáci, a ačkoli by se podle fotek (rodiče, podívejte se do fotogalerie, hesla již máte zaslané) mohlo zdát, že v Kentaurovi prováděli pokusy s cukrovou vatou, jednalo se o model žhnoucího mraku z prvního velkého příběhu o vzniku Země.