26.01.2018

První pololetí školního roku ukončily děti ze základní školy Sofie cestami za poznáním v týdnu objevitelů.

Cílem tohoto týdne bylo učit se prožitkem, nabývat zkušenosti prakticky, bez odtržení od života, návštěvou muzeí, divadel, vzdělávacích, ale i jiných zajímavých institucí.

Pedagogové pro děti připravili velmi bohatý program. Pondělí začalo návštěvou stálé expozice Příběhy Pražského hradu – „Hra na Hrad“, jedná se o samostatnou interaktivní prohlídku expozice s mnoha úkoly nejen v pracovním listě. Naši žáci se úkolů zhostili opravdu výborně, za což si od mile překvapené paní lektorky vysloužili nejen pochvalu, ale také nestandardní odměnu v podobě deskové hry o Pražském hradu.

Dalším zážitkem byla úterní animační dílna muzea Národního filmového ústavu. Děti si ve skupinkách vytvořily vlastní animovaný film – fantazii a tvůrčímu elánu se meze nekladly a děti s velkým zaujetím pronikaly do tajů tvorby animace.

Ve středu je čekala pražská ZOO. I v tomto ročním období stojí za to zvířátka navštívit a když se k tomu přidá výukový program s lektorem, zážitek je opravdu velký. Aby toho nebylo málo, výprava pokračovala dále na Novoměstskou radnici v Praze, kde probíhá Neviditelná výstava. Děti si vyzkoušely jaké je to pohybovat se v naprosté tmě, na výstavě jsou nasimulována různá prostředí jako např. rušná křižovatka či les. Pro některé bylo opravdu velkou výzvou překonat strach ze tmy. S dopomocí dospělých to většina zládla skvěle.

Posledním dnem objevování byl čtvtek, kdy žáci opět zavítali na Pražský hrad dokončit interaktní Hru na Hrad. Tento den děti trénovaly mimo jiné orientaci, samostatný pohyb po Pražském hradě ve skupinkách starších a mladších dětí, kdy na jednotlivých nádvořích hledaly klíče pro úspěšné vyluštění šifry.

Věříme, že ze zážitků tohoto týdne budou děti čerpat nejen ve výuce, ale také budou mít o čem vyprávět doma svým blízkým.